Federatia Oierilor de Munte
Home Evenimente Festivalul oierilor de la Tohanul Nou

Festivalul oierilor de la Tohanul Nou

La Tohanul Nou, prima ninsoare din acest an a coincis cu deschiderea „Festivalului oierilor”, organizat pentru al patrulea an consecutiv, la data de 22 septembrie a.c. Sărbătoarea câmpenească marchează încheierea ciclului pastoral prin „coborâtul oilor” de la munte.

Festivalul oierilor şi târgul de produse tradiţionale a fost programat să înceapă cu o zi mai devreme, cu o durată de 3 zile, însă frigul aprig şi ploaia torenţială care s-a instalat în toată zona Braşovului au făcut aproape imposibilă amenajarea standurilor la momentul anunţat. Evenimentul a fost structurat în două părţi distincte, prima zi fiind destinată produselor tradiţionale, iar zilele următoare au fost dedicate trecerii în revistă a principalelor activităţi specifice oieritului montan, pentru a face cunoscută meseria de oier.

Sâmbătă (22 septembrie a.c.) dimineaţă, la deschiderea oficială, toţi cei 40 de producători tradiţionali aveau standurile cu produse pregătite pentru deliciul publicului larg. Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte - organizatorul evenimentului - ne-a declarat că numărul producătorilor cărora li s-a permis să comercializeze produse tradiţionale în cadrul târgului a fost limitat. „Noi avem în jur de 80 de producători, dar cei care comercializează sunt în jur de 40. Şi anul acesta, la fel ca anul trecut, îi limităm pentru că nu vrem să apară supra-oferta la momentul festivalului. Criteriile care au fost luate în considerare atunci când s-a realizat această limitare au fost calitatea de membru în Asociaţia crescătorilor de ovine din judeţul Braşov, înregistrările sanitar-veterinare şi analizele la produse”, a explicat Eugen Gonţea.

Asociaţia Agrom-RO Mureş a prezentat o gamă largă de produse pentru creşterea ovinelor şi caprinelor. Printre invitaţi s-au numărat şi membrii Asociaţiei Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru" Bistriţa-Năsăud, reprezentată de Vasile Turculeţ, preşedinte, şi de Teodor Moldovan, vicepreşedinte.

Răvăşitul şi coborâtul oilor de la munte

Întreg programul Festivalului de la Tohanul Nou s-a dorit o promovare şi totodată o demonstraţie a ceea ce înseamnă viaţa la stână. La numai două ore de la deschiderea oficială, vizitatorii au avut ocazia să participe la tradiţionalul „coborât al oilor de la munte”, urmat la scurt timp de „răvăşitul oilor”, activităţi care dăinuie până în zilele noastre.

Programul complex al evenimentului a cuprins şi concursul canin cu varietăţile rasei de Ciobănesc, precum Ciobănesc carpatin, Ciobănesc mioritic şi Ciobănesc corb. Apoi expoziţia ecvină a culminat cu concursul categoriei cailor de muncă. Toţi participanţii cu animale au fost premiaţi.

Expoziţia raselor tradiţionale de ovine a fost o adevărată atracţie pentru oieri. În ultima zi, zona s-a umplut de boxe cu exemplare de ovine şi caprine de excepţie. Au fost 13 expozanţi din judeţul Braşov, care au prezentat exemplare ovine din rasele Ţigaie, Ţurcană, Cărăbaşă Sârbească, dar şi o rasă de import, specializată pe producţia de carne - Suffolk

Noutăţile din acest an sunt concursurile. Copiii au parte de un divertisment aparte, cu mini-parc de distracţii, pentru că se simţea un apetit ridicat al celor mici pentru divertisment încă din anii trecuţi. Dacă cei mici au avut parte de plimbări cu măgari sau ponei, cei mari au putut face echitaţie sau plimbări cu trăsura”, a explicat Eugen Gonţea.

Cu toate acestea, numărul celor care s-au oprit să viziteze standurile şi să participe la activităţi a fost mai redus anul acesta. „Din punct de vedere al numărului de vizitatori avem o participare mai redusă cu 20.000 de persoane. Anul trecut am avut o participare de 55.000 - 60.000 de spectatori. Anul acesta, din cauza ploii de vineri, care a fost foarte benefică pentru noi şi pentru toată lumea, bucureştenii şi cei care participau din alte judeţe nu au venit. Dar ne ajută foarte mult timpul în aceste două zile şi vizitatorii sunt foarte mulţumiţi”, ne-a mărturisit Eugen Gonţea.

Servicii profesionale pentru furajare

Pe lângă producătorii tradiţionali, care au avut o ofertă bogată şi atractivă, crescătorii de animale au beneficiat de prezenţa furnizorilor de soluţii complete şi profesionale de furajare a animalelor.

Gelu Simion, dealer manager în cadrul Cargill Nutriţie Animală, ne-a spus că prezenţa la târg nu ţinteşte neapărat comercializarea produselor Purina, ci mai degrabă dorinţa de promovare şi interacţionarea cu crescătorii. „Vrem să cunoaştem crescătorii şi ei să ne cunoască pe noi, vrem să vedem dacă oamenii mai sunt interesaţi să-şi menţină efectivul de animale, pentru că din discuţiile de pe teren mulţi sunt disperaţi după seceta din această vară”, ne-a explicat reprezentantul Cargill. Gabor Balasz, directorul general al Gobodana - distribuitor al brandului Purina în judeţul Braşov, a declarat că „deocamdată, cel puţin pe zona Braşovului, entuziasmul nu este foarte mare pentru furajare. Cu toate acestea, puţini crescători cunosc faptul că există un plus de minim 3 kg pentru un miel care a fost furajat cu concentrat faţă de unul hrănit prin metode clasice”.

Seceta "a urcat" şi la munte

Producătorii nu se aşteaptă la lucruri bune în această iarnă. „Anul acesta avem producţiile cu 60% mai scăzute şi la brânzeturi, şi la lapte. Este un an foarte păcătos atât din cauza secetei, cât şi a sănătăţii animalelor. Şocurile termice şi căldura excesivă le-au afectat foarte mult. În plus, ne confruntăm cu lipsa de furaje. Noi estimăm pe zona montană o scădere a efectivelor între 25 şi 30% tocmai din cauza lipsei de furaje”, a atenţionat Eugen Gonţea.

Rodica ORJANU

Articol publicat în revista Ferma - octombrie 2012

 

Who's Online

We have 9 guests online
Powered by PubliAgro.