Federatia Oierilor de Munte
Home Rase de ovine si caprine RASA de oi denumită ŢURCANĂ

 

RASA de oi denumită ŢURCANĂ

Tipul morfo-productiv BĂLĂ DE BISTRIŢA


Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor Montani de Ovine "Dealu Negru" Bistriţa Năsăud este prima asociaţie profesională care a prezentat la o expoziţie internaţională (IndAgra 2008) tipul morfo-productiv de oi denumit Bălă de Bistriţa, sub această denumire.


În anul 2009, cu prilejul măsurătorilor biometrice care s-au realizat pentru identificarea tipului morfo-productiv Bălă de Bistriţa, A.J.C.M.O. "Dealu Negru" BN a pus la dispoziţia comisiei oile a 11 crescători din cei 14 incluşi în această acţiune.După ce în anul 2007 a organizat şi realizat prima expoziţie mixtă de oi de rasă Ţurcană -Tipul Bălă de Bistriţa şi câini de rasă Ciobănesc Românesc Carpatin, în anul 2009 A.J.C.M.O. "Dealu Negru" BN a organizat prima expoziţie de oi în care cca. 66% erau oi incluse în C.O.P., expoziţia având astfel caracter profesional.

În vara anului 2010, A.J.C.M.O. "Dealu Negru" BN a redactat şi editat prima - şi singura până în prezent - broşură referitoare la ameliorarea genetică a oilor din rasa Ţurcană pentru a se ajunge la tipul morfo-productiv Bălă de Bistriţa.

În toamna anului 2010, preşedintele A.J.C.M.O. "Dealu Negru" BN a fost coautor la lucrarea despre Ţurcana Bălă de Bistriţa, susţinută la cea de-a 39-a sesiune de comunicări ştiinţifice organizată de Facultatea de Zootehnie din Bucureşti.

Preşedinte A.J.C.M.O. "Dealu Negru"

Vasile TURCULEŢ

 

 

 

Who's Online

We have 8 guests online
Powered by PubliAgro.