Federatia Oierilor de Munte
Home Noutati PROIECTUL TRANSHUMANŢA 2013

PROIECTUL TRANSHUMANŢA 2013

Transhumanţa oilor din Carpaţi 2013 - Ecou al istoriei comune carpatine

Transhumanța pastorală este o formă de deplasare a turmelor de oi conduse de ciobani ce se realizează pe durata unui anotimp, pe anumite trasee bine stabilite, pornind de la șesuri spre pășunile de munte în perioada verii, și apoi întoarcerea acestora când se apropie toamna, pentru iernat în satele de baștină . Fenomenul de transhumanță pastorală aparține prin excelență mocanilor transilvăneni și a fost determinat de insuficiența pașunilor și nutrețului față de bogăția oilor, a vitelor și cailor pe care le dețineau. Oierii sau ciobanii transilvăneni au fost elementul cel mai puternic şi persistent al unităţii naţionale peste graniţele politice.

Rădăcinile comunităților ce trăiesc în Carpați provin din tradițiile păstorești, oamenii având multe elemente în comun: istoria, modul de viață, vocabularul, cultura și oieritul.

TRANSHUMANŢA OILOR DIN CARPAŢI

Este un proiect care îsi propune deplasarea tradițională a unui număr de 300 de oi conduse de păstori prin munții Carpați, mișcare ce sărbătorește în fapt tranhumanța istorică a ciobanilor valahi, acțiune care a dus în trecut la întemeierea de așezări în zona de munte și la crearea unei culturi comune de-a lungul Carpaților. Prin această transhumanță, se va reconstitui transhumanța pe care ciobanii transilvăneni o realizau cu căteva secolele în urmă.

Perioada de desfășurare a proiectului: mai 2013 - august 2013

Traseul: zonele montane ale țărilor străbătute de munții Carpați - aproximativ 1400 de kilometri, din Transilvania-România, prin Ucraina spre Polonia (în proiect existând zone scurte de parcurs prin Republica Cehă și Slovacia).

Principalii Organizatori: Fundația ‘‘Pasterstwo Transhumancyjne’’ din Polonia și Asociația Transhumanța din România care se preocupă de păstrarea păstoritului tradițional și de moștenirea culturală din Carpați. Proiectul implică o largă cooperare dintre organizații non-guvernamentale, autoritățile locale, reprezentați ai altor instituții locale, media și sponsori. Popularizarea proiectului va fi dusă la indeplinire și prin organizarea de evenimente culturale, mese rotunde pentru dezbateri la nivel de regiuni, de-a lungul traseului transhumanței dar și prin imediata apropiere a desfășurării acestei acțiuni-plecatul oilor în transhumanță.

Ţinta principală a acestei TRANHUMANŢE este întâlnirea dintre oamenii ce viețuiesc și muncesc în Carpați, integrarea lor, abilitatea de a afla dar și arăta bogația culturală a locuitorilor, precum și bogăția și unicitatea naturii de aici. Ca factor prioritar în cadrul proiectului se considera susținerea permanentă a dezvoltarii zonelor de munte.

‘‘Europa este creată prin cultură...’’

Bazele culturii carpatine sunt tradițiile păstorești care influentează muzica, dansurile, costumele colorate ale oamenilor din zonele montane, obiceiurile și viața de zi cu zi. Aceste tradiții pastorale au la bază dragostea pentru natură și pentru ființa umană.

Vă invităm să participați și să cooperați la

PROIECTUL ”TRANSHUMANŢA 2013’’

Notă: Proiectul va fi condus în acord cu legile și reglementările în vigoare sub control veterinar avizat. Prioritate în cadrul proiectului este bunăstarea turor participanților, atât a oamenilor cât și a animalelor implicate.

 

Who's Online

We have 8 guests online
Powered by PubliAgro.